İlk defa karabuğday üretildi
Ülkemizde çok fazla bilinmeyen ve tüketilmeyen karabuğday son zamanlarda keşfedilmeye başlanırken, Ödemişte ilk kez bir çiftçi karabuğday yetiştirmeye başladı.
İsminden dolayı tahıl gurubunda değerlendirilmesine rağmen aslında bir bitki olan kahverengi, üçgen şeklindeki karabuğday özellikle Rusya, Ukrayna, Polonya, Japonya ve Çin gibi ülkelerde üretiliyor ve bu ülkelerde oldukça fazla tüketiliyor. Karabuğday tüketilen ülkelere bakıldığında obezitenin çok yüksek olmadığı görülüyor. Uzmanlar ise beyaz ekmeğe göre tam tahıllı besin tüketmenin sağlık açısından doğru bir seçim olduğunu belirtiyor.
Ödemiş-Birgi kara yolu üzerindeki tarlasında çiftçilik yapan evli ve 2 çocuk babası Mehmet Özdemir (50) internet üzerinden elde ettiği karabuğday tohumu ve bilgilerle Ödemiş’te ilk kez karabuğday üretimine başladı.
BİN BİR DERDE DEVA
Tahıl ürünlerine göre içeriğinde gluten bulunmayan karabuğday özellikle çölyak hastalarının kullandığı ürün arasında yer alıyor.
Karabuğdayın bin bir derde deva özelliklerini duyduğunu internetten araştırdığını daha sonra da Ödemiş’te denemek için yine internet üzerinden tohum temin ederek ekimini yaptığını söyleyen çiftçi Özdemir, karabuğdayın Ödemiş için alternatif bir ürün olacağını dile getirdi.
Ödemiş’te son yıllarda pamuk üretiminin tamamen bittiğini, karpuz ve patatesin zarar ettiğini, çiftçinin çıkış yolu aradığını söyleyen Mehmet Özdemir, karabuğdayın Ödemiş ovası için yeni bir ürün olabileceğini bildirdi.
“PAMUK BİTTİ, PATATES DİPTE”
Yıllardır çiftçilikle uğraştıklarını belirten Mehmet Özdemir, “Eskiden pamuk eker yetiştirirdik. Son yıllarda pamuk üretimi sona erdi. Ovamızın vazgeçilmez ürünlerinden biri olan patates patatesteki piyasa bozukluğu fiyatların dip yapması bizi çok mağdur etti. Bir römork karpuzun 100 TL’ye düştüğünü hepimiz biliyoruz. Ödemiş ovası dünyanın en önemli iki verimli ovasından biri halde bu kadar verimli bir arazide üretici geleceği için çare arıyor. Bazı üreticilerimiz hayvancılığa döndü. Her tapulu arazide bir hayvan damı var. Birinci sınıf tarım arazilerinde bu kadar hayvan damının olması düşündürücüdür diyebilirim” diye konuştu.
“NEDEN DENEMEYEYİM DEDİM”
Yeni ürünler keşfetmeye yöneldiklerini anlatan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ben üretici olarak çocuklarımın da internet üzerinden araştırması üzerine karabuğday isimli ürün olduğunu ve bu ürünün insan sağlığında birçok hastalığa iyi geldiğini öğrendim. Neden denemeyelim dedim ve internet üzerinden tohum temin ettim. Tohum geldikten sonra Nisan ayının ilk haftasında 3 dönüm ektim. 80 günde hasat yapılabildiğini öğrendim bugün ürünüm 40 günlük oldu. 40 santim boyunda ve çiçeklerini açmış durumda.”
Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerinin bu ürünü her konuda kullandığını öğrendiğini anlatan Özdemir, şunları söyledi: “Neden bizde üretmeyelim’ diyorum. Bu yıl ilk kez ektim ve bizim ovamızın bereketini hiç bilmediğim bu üründe de eminim göreceğim. Üretimi yaparken araştırmalarıma devam ediyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konu üzerinde çalışma sürdürüyormuş. İzmir Büyükşehir Belediyesinin yerelde kalkınma projesi ile çiftçilere, hayvancılara desteği var. Ayrıca kendi ekmek fabrikasında karabuğdayı kullanmak istiyor. Belediye de destek olursa neden karabuğday üretmeyelim? Neden Ödemiş çiftçisi yeni bir ürüne ‘merhaba demesin’ diyorum.”
“ARICILIK İÇİNDE KULLANILIYOR”
Karabuğdayın toprağa faydalı olduğunu vurgulayan Özdemir, “Benim tarla Ödemiş Birgi yolu üzerinde. Karabuğday boy gösterdiğinde birçok çiftçi arkadaşım ‘buraya ne ektin’ diyor. Bu ürün çiçekli bir ürün olduğu içinde arıcılık için de ekiminin yapıldığını öğrendim. Benimde keyfe keder bal arılarım var. Karabuğday ile arılar bal üretti. Gerek tüketim için gerek üretim ve Ödemiş için alternatif bir ürün olacağını düşündüğüm karabuğday üretimi umarım Ödemiş’te üretilmeye başlar. Bakanlığımız yerel yönetimler de bu işe destek verir” dedi.
KEREM KARAMANLIOĞLU