‘Sağlık çalışanlarının memnuniyeti artırılmalı’
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, sağlık çalışanlarının memnuniyetinin de sağlık hizmeti alanlarla aynı düzeyde artması gerektiğini söyledi.
Bakan Demircan, Sağlık Bakanlığı ile Sağlık-Sen SASAM Enstitüsü tarafından Halk Sağlığı Günleri kapsamında düzenlenen Kronik Hastalıkların Yönetimi Sempozyumu’na katıldı. Burada konuşan Bakan Demircan, “Sağlık hizmeti sunanların memnuniyeti, sağlık hizmeti alanların memnuniyeti gibi artmalıdır. Sağlık hizmeti alanların memnuniyet oranı yüzde 74’lere çıktı, bunu kabul edemiyoruz. Niye yüzde 100’lere çıkmasın. Sağlıkta hizmet alanın memnuniyeti artarken sağlık çalışanlarının memnuniyeti de artmalıdır. Sağlık hizmetindeki bu sürdürülebilirlik ve kalite yükselmesinin devam etmesi, sağlık çalışanlarıyla ilgili önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağımız düzenlemeler yapacağız” şeklinde konuştu.
TALEPLERİN ÇÖZÜM ÖNERİLERİYLE BİRLİKTE KENDİLERİNE VERİLMESİNİ İSTEDİ
Sendikanın rolünün de burada önemli olduğunu söyleyen Bakan Demircan, Sağlık-Sen’in sağlık çalışanlarının taleplerini, en doğru şekilde ve çözüm önerileriyle birlikte kendilerine getirmesini istedi. Gelen talepleri değerlendireceklerini ve ülke imkanları içerisinde neler yapabileceklerini görüşerek hayata geçireceklerini söyleyen Sağlık Bakanı Demircan, “16 Nisan’da bir referandum yaptık. Gerekçesi, iki başlılığın verimliliği düşürmesi idi. 2011’de yapılan değişiklikle sağlık sisteminde de çok seslilik geldi. Birbirine geçmiş şekilde çalışmalarına rağmen yetki bağı kurulmamıştı. Orkestra sahaya dizilmiş ama önüne üç şef dizilmiş. Verimsiz bir durumdu. Arzulanan bu değildi elbette. Bizden önce niyetler oluşmuştu. Düzenlemeyi yaptık. KHK’yı önümüzdeki günlerde uygulayacağız” diye konuştu.
“KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”
“Bu dönüşüm sürecinde sağlık çalışanlarının endişesi ve sıkıntısı olmasın. Bizim sağlıkta zaten eleman ihtiyacımız tamamlanmış değil. Herkese ihtiyacımız var” şeklinde konuşan Bakan Demircan, yetkinin illerde tek elde toplanacağını, kaynakların verimli kullanılacağını ifade etti.
Sağlık çalışanlarına şiddetin kabul edilebilir bir şey olmadığını da söyleyen Demircan, “Sağlık fedakarlık ve gönüllülük isteyen bir hizmettir, değerli bir hizmet alanıdır. Kendinizi ve sağlığınızı emanet ettiğiniz kişiye el kaldırılması kabul edilebilir bir durum değildir. Sizlerin tavsiyelerini de alarak ne yapılması gerekiyorsa, yapılanların üstüne yapacağız” dedi.
Nurullah Geylani