Yurt dışında yaşayan Türklerin Facebook’u yayında
6 ay önce Malatya Teknokent’te kurduğu ofisle sosyal paylaşım platformu kuran mühendis Erdoğan Gülsoy, dünyadaki Türklerin birbirleri ile iletişim kurabileceği bir sistem geliştirdi.
2000’li yıllarda ABD’ye yerleşen Malatyalı inşaat mühendisi Erdoğan Gülsoy, Amerika’da ve dünyada yaşayan Türklerin rahatlıkla iletişim kurabileceği Community Abroad adlı bir sistem geliştirdi. 6 ay önce Malatya’da Teknokent’te ofis açan Gülsoy, 6 mühendis arkadaşı ile birlikte kendi ülkesi dışında yaşayan insanların yakın çevresindeki kendi milletinden olan insanlarla iletişimini sağlayan sosyal medya platformu kurmak için kolları sıvadı.
Uzun alt yapı çalışmalarının ardından Eylül ayında yayın hayatına başlayan Community Abroad sistemi ile başta ABD olmak üzere, 14 Avrupa ve Asya ülkesindeki Türkler bir araya geldi. 3 ay gibi kısa bir sürede 44 bin üyeye kavuşan sistemin kurucusu Erdoğan Gülsoy, 2000’li yıllarda master eğitimi almak üzere ABD’nin North Carolaina eyaletinin Charlotte kentine gittiğini söyledi. 2005 yılında bilgi işlem yönetimleri üzerine olan masterını tamamladıktan sonra Amerika’nın ilk online bankası NetBank’de web developer olarak 2 yıla yakın çalışan Gülsoy, Community Abroad projesinin kullanıma girmesiyle sadece Amerika marketinde değil, Avrupa ve Asya marketlerinde de boy göstermeye başladıklarını söyledi.
Projelerinin kısa sürede yurt dışında yaşayan Türklerin ilgisini çektiğini anlatan Gülsoy, “Mesela diyelim ki bir Türk vatandaşı New York’a geldi. Kimseyi tanımadığı için çok kısa zamanda halletmesi gereken bazı işleri uzun zamana yayıyor veya kulaktan dolma bilgilerle halletmeye çalışıyor. Demek istediğim kendi insanının, kendi milletinin yardımını almak çok kolay olmuyor. Bu her zaman olan bir sıkıntı. Projemizin asıl çıkış noktası da burası. Çünkü yurt dışındasınız, herkesi tanımıyor olabilirsiniz. Bizde dedik ki Türkleri birleştiren tek bir portal site yapalım. Projemiz bugün itibariyle 3 ay oldu, 42 bine yakın kişiye ulaştık. 42 bin kişi sitemizde birçok ilana baktı, ilan okudu, yayınladı” dedi.
Projenin destek ofisinin Malatya’da bulunduğunu ifade eden Gülsoy, “Her gün binlerce kişiye ulaşmaya çalışıyoruz, onları sitemizin varlığından ve ne amaçla bu projeye girdiğinizden bahsediyoruz. Şu ana kadar geri dönüşler çok güzel oldu. Çünkü gerçekten yurtdışında yaşayan insanların ihtiyacını görüyor” ifadelerine yer verdi.
Böyle bir platformun şuana kadar olmadığını da belirten Gülsoy, “İş mi arıyorsunuz, ilanı mı arıyorsunuz ya da evinizi kiraya mı vermek istiyorsunuz veya bir Türk ev arkadaşı mı arıyorsunuz, aklınıza gelebilecek her türlü şey sitemiz içinde mevcut. Aslında her ülkeden her insan bu siteye girip bir şeyler paylaşabilir” ifadelerini kullandı.
Destek ofislerinde şu an 8 kişilik bir ekibin olduğunu kaydeden Gülsoy, “Bu arkadaşlarımız özellikle Amerika, Kanada, İngiltere, Belçika, İtalya, Romanya, Litvanya, Polonya, Ukrayna, Rusya, Azerbaycan ve Avustralya’ya yönelik gün içinde aktif olarak tanıtım içindeler. Her iki- üç haftada bir yeni ülkelere başlıyoruz ve eminim çok kısa sürede bu 42 bin sayımız yüzbinlere ulaşacak” diye konuştu.
Cahit Özçelik